Een Saison?


Voilà, eerste echte blogpost gaat van start. Op deze regenachtige "zwoele" avond ging ik een degustatie gaan doen van Saison bieren in t'Rusteel in Gullegem. Samen met mijn maatje Andy kwamen we binnen in een gemoedelijke sfeer en gezellig kader.

Op het programma voor de avond waren het dus Saison bieren. De avond begon met een informatieve uitleg van Carl Kins over wat Saison bieren nu juist zijn.
Tot mijn grote verbazing zijn Saison bieren oorspronkelijk afkomstig van Luik en niet van Henegouwen zoals ik dacht.  Ik wist dat Saison meestal kruidig en bitter was, maar was eigenlijk volledig vergeten dat er meestal meerdere granen voor gebruikt worden.

Ook hoorden we dat de Saison van vroeger totaal niet hetzelfde is zoals wij deze nu kennen. Kennelijk was deze vroeger donkerder van kleur en iets zuurder (zoals Lambiek).

Tussen de uitleg kregen we uiteraard verschillende Saison bieren voorgeschoteld. We begonnen het eerste deel van de degustatie met een Saison Dupont (brouwerij Dupont), gevolgd door een IV Saison (brouwerij van Jandrain-Jandrenouille) en een Saison de Dottignies (brouwerij De Ranke).
Na dit eerste deel kwamen nog 3 bieren. Nummer 1 was een Saisonnière (brouwerij Urthel), als tweede een Saison d'Erpe-Mere (brouwerij De Glazen Toren) en als laatste een Ceci n'est pas une Saison ('t Hofbrouwerijke).

Ik had er eerlijk gezegd de Saison Dupont (geen onbekende voor mij) niet kunnen uithalen in deze blinde proeving. Andy zijn smaak ging meer naar de hoppige fruitige IV Saison. Ik vond de Dupont het lekkerste van deze 6, nuja les goûts et les couleurs... :-D

Ik moet zeggen dat mijn idee van Saison enorm is veranderd. In de 6 verschillende bieren hebben we effectief echt 6 enorm uiteenlopende bieren gehad. Saison is volgens mij dan ook meer een inspiratie dan echt een volledig andere bierstijl.
Geen opmerkingen:

All photos are property of Kjell Dursin and can't be used without consent. Mogelijk gemaakt door Blogger.